LÍMITS DEL BARRI
Inclou tots els carrers que estan situats per damunt de la Muralla i del carrer del Carme: Pujada de les Pedreres, Passeig Fora Muralla, Merlets, Camí de la Ferradura, Passeig General Peralta, Bellavista, Regiment de Baza, Pirineu, Canigó, Caputxins, Sol, Muntanya, Prat de la Riba, Univers, Terç de Miquelets, Julià de Bolivar, Ferrandiz i Bellés i trams de Torre Alfons XII, Pujada dels Polvorins i Isabel la Catòlica. També hi formen part els Jardins de la Infància i els Jardins de Fora Muralla,, la Torre Alfons XII, Polvorins i el Pirulí. Pel sud, a partir del carrer d’Isabel la Catòlica, limita amb el barri de Vista Alegre.
La ciutat parla d’aquest barri com una zona residencial de Girona, ben aprop del centre neuràlgic (Plaça Catalunya), però assentada en plena pendent dels turons de les Pedreres, que pren el nom de les antigues explotacions que durant molt temps van estar en funcionament i que extreien i treballaven l’anomenada “pedra de Girona”, avui dia sense activitat.
El barri de les Pedreres és un barri tranquil, integrat majoritàriament per construccions d’habitatges adossats o unifamiliars d’una epoca determinada, que en els darrers anys s’ha anat rejovenint amb l’arribada de noves familias amb fills petits que s’han desplaçat a viure-hi, i que han ocupat algunes cases antigues que estaven en venda o lloguer, fet que ha comportat la reforma i rehabilitació de les edificacions existents, especialment al carrer Muntanya.
URBANISME I MOBILITAT
El que no ha canviat gens és l’aspecte urbanístic del barri, definit per petits carrers que estan igual que fa 50 anys, estrets i de mal passar-hi, tant pels vianants, atès que les voreres són estretes (50-70 cm màx) o inexistents i plenes d’obstacles (pals dels serveis d’enllumenat públic i alta tensió o telefonia), com pel trànsit rodat, que segueix circulant per vials on la seguretat no està garantida, ni tant sols pel transport públic (bus de la línia 7). És el cas del carrer Regiment de Baza, un dels vials principals que connecta la Pujada de les Pedreres amb la pujada de Torre Alfons XII i des d’on s’accedeix al barri de Torre Gironella.
Si bé els condicionants urbanístics no han canviat en els darrers 50-70 anys, és hora de parlar dels canvis que sí han arribat al barri de la mà dels polítics que han pres decisions importants a la ciutat, en acordar que sigui aquí on precisament s’hi instal•lin serveis hotelers i equipaments d’educació que generen l’arribada de milers de persones a diari.
Parlem d’un Hotel AC de 5 estrelles ubicat en la part més alta, i d’uns serveis d’Educació Primària i Secundària situats al sud, així com també d’un recentment desplegat Campus Universitari a la zona nord del barri.
Això, vist des de fora, podria ésser considerat un fet altament positiu, ja que és innegable que els esmentats serveis donen vida a la zona i així ho reconeixen obertament els veïns. Però el cert és que la mobilitat a peu i amb vehicle rodat s’ha complicat molt des d’aleshores ja que els carrers no estan preparats a l’any 2010 per poder absorbir l’allau de gent no resident que va i ve a diari (professors, personal auxiliar, estudiants, pares, clients de l’hotel…)
És per això que la demanda dels veïns al consistori de la ciutat ha estat formulada en pro de la necessitat de
- solucionar certs punts amb mobilitat conflictiva i insegura, pels propis residents i tercers.
- millorar les voreres i adeqüar-les a la normativa sobre accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, d’obligat compliment per l' Ajuntaments des de 1995.
- definir uns camins escolars segurs a l’Escola Annexa i l’Institut Vicens Vives
A tot això, cal sumar-hi un problema històric: la manca d’estacionament.
Des que el Barri Vell és va tancar al trànsit rodat i es tranformà en l’àmplia zona de vianants que ja coneixem, molta gent del centre puja al barri de les Pedreres per tal de buscar on aparcar; el mateix fan els qui treballen a la Comisaría dels Mossos de Vista Alegre i els qui van a l’Escola Annexa, també aquells estudiants de la Universitat que són de pobles de les rodalies de Girona i arriben amb vehicle propi cada dia, etc, etc.
Ja fa temps que la demanda dels veïns ha estat la de cercar noves bosses d’aparcament al barri o al seu entorn, executant per exemple la proposta inclosa en el Pla de Mandat del Govern actual de fer un nou parquing soterrani a Vista Alegre, o bé poder condicionar un espai públic al voltant de l’Hotel AC.
Resumint, el barri de les Pedreres ha patit un procés de “centralització” degut als serveis que s’hi han instal.lat i la densitat de gent que hi transita però sense que prèviament els responsables municipals s’hagin preocupat de programar i executar la necessària adequació del barri per poder assumir aquest canvi.
PARC DE LES PEDRERES I PATRIMONI
Per acabar de descriure el barri, no podem oblidar els esplèndids espais de natura que s’emplacen a l’est, en el punt més alt del turó de les Pedreres, els quals constitueixen un mirador panoràmic de la ciutat. Són espais verds per a ser gaudits per propis i foranis com a lloc de passeig amb excel•lents vistes, i observatori de flora i fauna, lluny del brogit de la ciutat, i quina protecció quedarà definitivament garantida quan s'aprovi el Pla especial actualment en redacció.
El passeig per aquesta zona segueix en part els antics camins estrets i empinats que condueixen des de les sortides de la muralla cap els Forts que defensaven la ciutat, Torre Alfons XII, antic Fort de la Reina Anna, Fort dels Caputxins, Fort del Calvari i Polvorins.
És una zona d’interés pel ric patrimoni històric, que s’hi troba seguint la cresta de la muntanya. Es tracta de les restes dels Reductes i Forts construïts a la segona meitat del segle XVII que dominaven la ciutat, la Vall de Sant Daniel i el començament de les Gavarres, edificacions estratègiques que defensaven la part sud i sud-est en les diferents guerres i conflictes militars que van assetjar la ciutat de Girona.
Un altra punt d’interès és el Pirulí, torre de telecomunicacions de Telefònica que des de fa 19 anys forma part de l’skyline de la ciutat. Inicià la seva construcció l’any 1990 i s’inaugurà el 1992 però el seu funcionament va quedar relegat al cap de poc temps sota mínims. La torre té una altura sobre el nivell del sòl de 112 metres ( com un edifici de 30 plantes aprox.) i és un mirador excepcional de 360 graus que es podria incorporar al circuit turístic de la ciutat.
I per últim els magnífics espais de les antigues extraccions de pedra numulítica, incorporats al recentment inaugurat "Itinerari Pedra de Girona".
I per últim els magnífics espais de les antigues extraccions de pedra numulítica, incorporats al recentment inaugurat "Itinerari Pedra de Girona".
SERVEIS DE NETEJA I ORDRE PÚBLIC
De tota manera, els espais de natura d’aquesta zona encara necessiten intervenció municipal per acondicionar-los com a espai públic agradable i segur de zones verdes de passeig i esbarjo, donada l’existència d’edificacions il.legals i abocaments que l’han convertit en una zona marginal i degradada de la ciutat.
Aquesta situació és lamentable, tant pel barri com per tots els ciutadans de Girona, a més cal tenir en compte que les Pedreres és una zona declarada d’alt risc d’incendi, per la qual cosa és necessària la neteja acurada de la massa forestal i, per descomptat, de les zones on es troben dipositades runa i deixalles.
Un factor que sens dubte ha propiciat aquesta situació, és la manca de control, inspecció i vigilància d’aquesta zona, com també del barri en general.
Diuen els responsables municipals que hi han altres barris més conflictius que requereixen més control i vigilància, però el cert és que en el nostre barri s’han presentat diverses incidències que són importants pels veïns i més aviat pròpies d’un barri marginal.
CONCLUSIONS
Per l’exposat, és legítim que els veïns reclamin de les autoritats municipals l’atenció, col.laboració, responsabilitat i inversió necessàries per posar al dia el barri de les Pedreres. Ni més ni menys que el que s’ha fet en altres barris de la ciutat.
Estem a l’any 2011, no es pot confondre el concepte “Fora Muralla” amb el de “Fora Ciutat”, perquè és un fet evident que s’han adoptat decisions que afecten al barri i que l’han transformat en una perllongació molt important del centre de la ciutat, tant pel nivell de serveis que s’hi han implantat com per la densitat de població que hi transita durant les hores lectives i/o laborals.
Existeix llavors la necessitat urgent al barri de Les Pedreres - Fora Muralla de fer les intervencions pertinents d’urbanisme, mobilitat, neteja i preservació dels espais públics, reclamades insistentment per l’Associació de Veïns a l’Ajuntament de Girona.
Pilat Adroher Tarres
Presidenta de l'Associació de Veïns Pedreres-Fora Muralla
"Les Pedreres. Cent vint obstacles"
(Article publicat en el llibre "Girona, 32 veus que fan ciutat" de Cristina Masanés i Cristina Oliver)