Un dels objectius que l'equip de govern municipal es va marcar en començar aquest mandat, pel que fa a l'àmbit de la cultura i el patrimoni, va ser l'arranjament i adequació per a la seva visita del refugi antiaeri del Jardí de la Infància. Després de treballar-hi durant molt de temps, finalment aquesta setmana hem fet realitat el projecte. Amb la col·laboració i suport econòmic del Memorial Democràtic i la gestió portada a terme des del Museu d'Història de la Ciutat, hem pogut fer les obres mínimes de condicionament d'aquest espai que ens han permès obrir-lo al públic amb seguretat, i hi hem instal·lat una sèrie de plafons que, amb textos i fotografies, recorden els elements i fets més emblemàtics relacionats amb la història dels refugis construïts a la nostra ciutat durant la Guerra Civil espanyola. Hem d'agrair la tasca portada a terme per en Jaume Prat i en Jordi Pericot, autors dels textos citats, que han descobert moltes dades fins ara desconegudes, i han trobat fotografies i altres materials que ens ajuden a comprendre molt millor aquest episodi particular de la nostra història.
Aquest refugi fou construït el 1938, per iniciativa conjunta de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona, però també amb el suport de gran part de la població, que veia els refugis com un element de defensa imprescindible contra els bombardejos que estaven rebent ciutats com ara Barcelona i Roses. Formava part del que podríem anomenar sistema de defensa passiva de la ciutat, juntament amb tres refugis més i les trinxeres i altres elements construïts per protegir la ciutat. Els testimonis dels bombardejos ens parlen de l'experiència de sentir els xiulets de les bombes, dels moments de pànic fins assegurar-se, si hi havia hagut sort, que no havien caigut sobre la pròpia casa, de la por de tots els que vivien en una ciutat sotmesa, al final de la guerra, a l'amenaça constant dels bombardejos de l'aviació franquista. Avui, sobre el refugi, hi ha uns jocs infantils, en què els hereus d'aquells que van viure els atacs juguen i comparteixen l'espai públic amb tota llibertat i tranquil·litat.
La visita al refugi, sempre guiada, complementarà el discurs expositiu del Museu d'Història sobre la Guerra Civil espanyola. Amb aquesta proposta hem volgut fer un pas més en la tasca contínua que fa molts anys que realitzem en favor de la conservació, la preservació i, sobretot, la difusió del patrimoni històric de la ciutat, que constitueix un bé comú i una petja irrenunciable del passat. Les circumstàncies han volgut que l'obertura estable al públic del refugi tingui lloc pocs mesos després de la instal·lació de l'escultura en bronze Contra l'invasor, de Miquel Blay, molt a prop, al peu de la muralla. Els articles de Carles Rahola publicats durant la guerra vinculen ambdós elements, i amb unes paraules seves ens volem acomiadar: «Anys enrere, l'Ajuntament construí un petit jardí per a la infància en un lloc escaient de la ciutat. [...] Avui, com hem dit, per imperatius indeclinables de la guerra, ha estat destruït el petit jardí. En aquell indret on jugaven plàcidament els infants, part de la població civil podrà refugiar-se, com si fóssim en els temps de les cavernes, contra el perill de bombardeig dels qui, en llur follia de sang i destrucció, atempten contra les nostres llibertats i contra la independència de la pàtria que no pot morir. [...] S'acabarà un dia, tard o aviat, la guerra interminable. [...] I aleshores, en lloc dels refugis que rememoren –en plena civilització!– èpoques de terror i de salvatgisme refinat, hom tornarà a construir, en aquesta ‘terra de gestes i de beutat' que és la Girona Immortal, nous jardins de la infància, sense plànyer-hi res per als infants
Mª Lluisa Faixedas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada