24 de gen. 2011

Biblioteca, cursos i tallers a la Socioteca de l'escola Annexa



LA SOCIOTECA

La Socioteca és un equipament educatiu i de barri que va obrir les seves portes el divendres 21 de gener, per oferir servei de biblioteca, cursos, tallers i activitats a l'alumnat del centre, els membres de la comunitat educativa i els veïns i les veïnes dels barris de Les Pedreres-Fora Muralla i Vista-Alegre-Carme.

HORARI

Horari extraescolar, de 5 a 7 de la tarda, de dilluns a divendres (sempre que no hi hagi un dia festiu entre setmana).

INSTAL.LACIONS

La Socioteca té la seva seu a les noves instal•lacions del centre i utilitza la biblioteca i la sala d'informàtica, espais que tenen accés directe des del carrer i adaptats a les persones amb mobilitat reduïda.

BIBLIOTECA

D'entrada, la Socioteca ofereix servei de biblioteca durant dues hores al dia pels seus usuaris que podran accedir al servei de prèstec de llibres i a la sala de lectura. El servei de biblioteca també programarà sessions de l'hora del conte. I, ben aviat, també es vol impulsar un o més clubs de lectura en funció de les peticions dels usuaris.

CURSOS I TALLERS

Posada en marxa

A partir de mitjans del mes de febrer es posarà en marxa el programa de cursos i tallers de la Socioteca Annexa corresponent al segon trimestre escolar.

Públic

Els cursos i tallers estan dirigits a tots els usuaris del centre: alumnes, membres de la comunitat educativa i veïns i veïnes dels barris propers a l'escola. Alguns dels tallers s'adrecen a un púbic molt divers per fomentar la relació intergeneracional. Amb el mateix objectiu, un dels cursos s'adreça a parelles que han d'estar formades per membres de diferents generacions.

Inscripcions

Els usuaris que vulguin apuntar-se als tallers i cursos poden formalitzar les seves inscripcions a la biblioteca de la Socioteca, de 5 a 7 de la tarda.

Allà mateix se'ls lliurarà el full d'inscripció que hauran de complementar i lliurar.

Una altra opció per inscriure's als tallers és enviar un mail a correudefinitiu, indicant nom, DNI, telèfon de contacte, correu electrònic i el curs o tallers al què vol assistir.

Full d'inscripció: http://www.scribd.com/full/47492996?access_key=key-6px7gzwan6khmh2k2em

El termini d'inscripció finalitzarà el dia 11 de febrer.

Preu

Tots els cursos són gratuïts

Professorat

Tots els cursos són realitzats de manera gratuïta pels membres de la comunitat

Descripció cursos i tallers

Els cursos i tallers s'estructuren en tres blocs: conscienciació mediambiental, noves tecnologies i humanitats. Aquesta és la relació de cursos programats pel segon trimestre escolar. La programació vol completar l'oferta formativa de l'escola Annexa i oferir a tots els seus usuaris oportunitats per compartir i adquirir nous coneixements.

BLOC DE CONSCIENCIACIÓ MEDIAMBIENTAL

Taller de l’ecosistema

Especialment adreçat a alumnes de 6 a 13 anys.

Aquest taller consisteix en comprendre la interrelació de totes les espècies dins un mateix ecosistema, per tal d’entendre que qualsevol dels seus individus és indispensable pel bon funcionament de qualsevol medi natural.

El desenvolupament del taller constarà d’una part en la que es representarà la pèrdua d’alguna de les espècies per causes humanes i la corresponent conseqüència sobre l’ecosistema en general. Aquest primera part es realitzarà mitjançant etiquetes, on hi haurà el nom de l’espècie, i cordills, que representarà el lligam ecològic entre espècies. D’aquesta manera es comprèn molt millor quin és l’efecte de la pèrdua d’una espècie per l’ecosistema.

La segona part consistirà en assentar-se i concloure quina funció representen cada una de les espècies i quina és la seva importància dins el medi.

Durada: 45 minuts

Taller de consum responsable i compromís ecologista

Aquesta activitat va dirigida a un públic intergeneracional, és a dir a un pare amb el seu fill o un adult acompanyat d’un nen. D’aquesta manera es poden treballar els valors ecologistes d’una forma més amplia i més cohesionada.

Primerament es farà una petita explicació sobre quin és el consum mitjà d’una família en residus, energia elèctrica, transport, consum alimentari, etc. Llavors es separarà el grup en diversos grups més petits i es farà una llista de tot el què es pot arribar a consumir en una setmana. S’exposarà en públic i es faran comentaris.

La segona part consisteix en que es tornin a reunir en grup i desprès d’una reflexió conjunta, expliquin quines mesures creuen que són correctes per reduir el consum de residus i/o energia.

A partir d’aquesta segona part es confexionarà una taula sobre quins són els àmbits de més consum i quines accions podem fer per reduir-los. Aquest serà el moment de parlar sobre el compromís ecologista i quines són les aspiracions per complir-les.

Durada: 1 hora - 1 hora 30 minuts

BLOC DE NOVES TECNOLOGIES

Iniciació a la informàtica i l'ofimàtica

Especialment adreçat a persones grans dels barris i de la comunitat educativa.

Aquest curs té per objectiu formar nous usuaris en l'ús bàsic de la informàtica i l'ofimàtica. El programa s'estructurarà en set blocs bàsics que són els següents:

- Utilitzar de manera elemental el Sistema Operatiu
- Utilitzar de manera elemental el Processador de textos Microsoft Word
- Utilitzar de manera elemental el programari de navegació per Internet Internet Explorer/FireFox
- Utilitzar i gestionar el correu electrònic

Durada: 15 hores (aprox)

Iniciació al retoc digital

Adreçat a un públic intergenaracional i a parelles formades per mare/fill o avi/neta de l'escola o del barri.

Aquest curs té per objectiu formar nous usuaris en els conceptes bàsics de la imatge digital i en els coneixements pràctics necessaris per ajustar i retocar imatges fotogràfiques. Els usuaris aprendran a utilitzar el programa d'edició d'imatge GIMP o similar i que sigui de programari lliure. El curs s'estructurarà en els blocs següents:

- Conceptes essencials d’imatge digital. Formats, resolució i grandària d’imatge
- Introducció a la interfície del programa
- Ajustament de la imatge: retallar, redimensionar, guardar, contrast, filtres, incorporació de text....

Durada: 10 hores (aprox)

BLOC HUMANITATS

Taller “Com elaborar un conte”

Obert a tots els públics. En funció de la demanda es crearan grups per edat.

Aquest curs té per objectiu apropar als participants als principis bàsics del conte com a estil literari i donar-los a conèixer els elements necessaris per poder elaborar una petita història.

-Introducció bàsica al conte com a estil literari
-Conèixer les exigències bàsiques del conte com a gènere
-Estructuració simple d'un conte

Durada: 6 hores (aprox)

NOUS TALLERS I CURSOS

S'estan preparant nous tallers i cursos pel darrer trimestre escolar i per aixó es fa una crida a pares, mares, familiars, veïns i veïnes perquè col•laborin en aquest projecte i comparteixen els seus coneixements amb la resta de membres de la comunitat, ja sigui un curs per crear un bloc, un taller per restaurar mobles o unes sessions bàsiques per aprendre a cosir.......

MÉS INFORMACIÓ


Inauguració



Biblioteca