10 d’oct. 2011


Pensant el nostre futur

Un ascensor per pujar a la muralla? És interessant, cal rumiar-hi de cares al futur. Foto: JORDI SOLER.
Vindrà el dia que les arques públiques seran més grasses. Cal estar preparats
“Sí, home! Ara que estem de crisi ens ve amb obres faraòniques, innecessàries, absurdes i ben discutibles. Què es pensa, que la bossa està per a alegries? Estem retallant despeses a tot arreu. Un ascensor! Escolti, que caminar és molt sa i pujar escales encara més. El que vulgui fer turisme per la muralla, que tresqui escales amunt com està manat pel costum i la tradició. I els veïns, si no poden dur els cabassos tornant del mercat, que agafin l'autobús.”
“Bé”, em diu un amic quan m'ensenya el projecte d'Enric Serra, “sap què passa? Que hi ha gent que visita Girona i té discapacitats, que potser va en cadira de rodes, que arrossega molt anys a coll. No creu que tota aquesta gent, que ve a Girona i que deixa els seus diners a la ciutat pagant hotels, restaurants, compres de record... també té dret a transitar amb una certa comoditat? Ja sé que no
és el moment de fer grans obres, però cal pensar en el futur. Ara mateix, si la crisi ens té aclaparats, no s'adona que el turisme és un dels pocs sectors que encara ens permet una mica d'esperança? Sap com esperen els nostres botiguers els euros dels visitants? Tant de bo que ja tinguéssim un esquer més com el de l'ascensor per atreure gent a Girona.”
Hi penso. Si no és per a avui, si podem esperar a dies més grassos, potser sí que val la pena que imaginem maneres de facilitar les coses als qui ens visiten i als qui vivim aquí. Un ascensor a la plaça dels Jardins de la Infància, que permeti accedir còmodament al parc del Turó –jo sempre n'he dit així, dels jardins de Fora Muralla– i que a més doni servei als veïns, podria ser una bona inversió. Em miro els plànols amb més atenció. El projecte preveu que el giny tingui dues parades: una a set metres, per accedir als jardins, i l'altra a dotze, per arribar al camí de ronda de la muralla. D'aquesta manera s'asseguren les dues funcions. I quant costaria tot això, goso preguntar?
Segons els càlculs que s'han fet demanant preus a empreses que n'han muntat
de similars, el giny costaria uns 100.000 euros. L'obra completa podria arribar als 150.000. És clar que això dels preus no es pot saber fins que no es tenen pressupostos reals. No em sembla pas un disbarat. En època de bonança, no seria un problema. Però encara queda un altra cosa a discutir. Com que parlem d'una zona turística, cal tenir molt en compte l'impacte visual de l'obra. Caldria estudiar si s'ha de fer
per fora de la muralla, com preveu el projecte, o per dins, si es pot construir arran de mur o cal separar-lo... Tot plegat, diguem-ho clar, és interessant i mereix que els polítics i els tècnic municipals hi comencin a rumiar. Vindrà el dia que les arques públiques seran més grasses. Cal estar preparats.
Darrera actualització ( Dilluns, 10 d'octubre del 2011 02:00 )
Publicat a