5 de gen. 2012

Trepitja la història a les Pedreres



Dins el cicle "Trepitja la història", el Museu d'Història oferirà aquest any, de manera estable, la passejada que va tenir lloc el diumenge 20 de novembre de 2011, organitzada per l'Associació de Veïns de les Pedreres-Fora Muralla, amb el suport de l'Ajuntament de Girona, donat l'èxit de participació d'aquesta iniciativa veïnal. 


L'itinerari se situa en el Parc de les Pedreres, dins d'un entorn de gran bellesa natural, i inclou una visita als forts i reductes de les Pedreres, estructures defensives construïdes durant la segona meitat del segle XVII seguint el mètode Vauban; el descens a l'espectacular cisterna soterrada de l'antic Convent dels Caputxins, formada per tres grans sales separades per columnes ogivals i, finalment, l'accès al Pirulí, Torre de Telecomunicacions de Telefònica, on es pot gaudir d'unes excepcionals vistes de 360º sobre Girona, el Parc de les Pedreres i les Gavarres.

Foto
El Museu d'Història de la Ciutat ha col·laborat en aquesta iniciativa veïnal que reforça la seva voluntat d'acostarla història de Girona i el seu ric patrimoni, del qual encara en queden molts espais ocults. Aquesta passejada que s'oferirà de manera estable l'any vinent com un dels itineraris del cicle trepitja la història va servir perquè quasi dues-centes persones coneguessin per primera vegada un recorregut per les últimes defenses que es van construir a la ciutat, ja entrada la segona meitat del segle XVII, els reductes i forts de les Pedreres, i que és paradoxalment un dels més desconeguts per la ciutadania gironina. Aquest quatre forts i dos reductes, de plantes irregulars i de diferents grandàries edificats seguint els cànons defensius de l’època, amb el mètode Vauban, dominaven la ciutat, la vall de Sant Daniel i el començament de les Gavarres i defensaven tota la part est i sud-est.
Si seguim fins els peus de la gegantina torre de Telecomunicacions trobarem les restes d’un altre polvorí construït el 1924. Aquest es va aixecar al mateix lloc on hi havia l’antic polvorí del fort dels Caputxins, edificat l’any 1707 on en el 1581 hi vivia la comunitat de frares caputxins. En el seu interior descobrirem una espectacular antiga cisterna , formada per tres grans sales separades per espectaculars columnes ogivals. Tot seguit, els qui van poder pujar dalt de tot del Pirulí, van gaudir amb unes privilegiades vistes de 360º.



Museu d'Història de la Ciutat
972 222 229
museuciutat@ajgirona.cat