25 de juny 2012


Vida ciutadana ran de muralla



Els jardins de les Pedreres de Girona, sota la muralla, un espai obert a la ciutat. Foto: EL PUNT AVUI.
1
Els jardins de la Muralla, van ser el pati de l'hospital Militar

El que ara són els jardins de la Muralla, l'espai de l'històric baluard de la Mercè, després de la guerra i fins molts anys després va ser el pati de l'hospital Militar, que ocupava el vell convent i havia obert un accés a través de la muralla. Aquell pati estava envoltat per un mur de maó de canto que coronava la part més alta del terreny. A la banda de la pujada de les Pedreres, el mur quedava massa alt per veure'l bé, però a la part alta limitava el carrer de Caputxins –ara passeig Fora Muralla– formava part del paisatge urbà en què discorrien els nostres jocs infantils. En dèiem el Turó, perquè era realment un turó allargassat que limitava el carrer. Algun cop he recordat que a la paret de rajols que coronava el turó, hi havia escrit en lletra contundent un declaració d'intencions prou clara: “Morirán los asesinos de Calvo Sotelo. Venganza”. Calvo Sotelo va ser assassinat el 13 de juliol del 1936. La pintada es devia fer el 14 o el 15. Era una declaració pública de guerra, que va ser ben visible durant molt anys. La declaració, la guerra i la postguerra.
Quan l'hospital Militar es trasllada a Emili Grahit, el mur desapareix i el pati i el turó esdevenen parc públic. Ja no en diuen el Turó. Ara són els jardins de la Muralla. La ciutat ha guanyat un espai verd, amable, redós de pau, que aviat és aprofitat per algunes dotzenes de propietaris de gossos, lligats o deslligats, per als seus jocs i esbarjo diaris. Tot i que la majoria són amos responsables, sempre queda algun senyal inoportú de la visita dels animals. Què hi farem.
L'Associació de Veïns de les Pedreres Fora Muralla, que deu ser de les més actives i dinàmiques de la ciutat, ja fa temps que malda per anar trobant noves utilitats a aquell espai urbà. Hi fa la festa major, revetlles, concerts, jocs infantils, espectacles, sopars de germanor, concentracions de gegants, campament dels reis de l'Orient... Però no en té prou. Està disposada a oferir a tots els gironins el parc i els incita a visitar-lo, a gaudir de la seva pau, del seu paisatge, de la mútua companyia. Aquest estiu hi ha programats jocs de petanca, tennis platja, futbol... però també jocs de taula (dominó, parxís, cartes, tangram). Ha muntat un racó del lector, un espai per a la pintura i entreteniments per als infants de qualsevol edat. Ah!, espereu, per si de cas, manté obert un petit bar amb taules escampades a l'ombra acollidora dels arbres que us ofereix refrescos, cafè, entrepans de tota mena, creps, gelats o el que calgui. No s'estan de res per acollir els visitants, siguin de casa o suats turistes que ressegueixen les pedres de la muralla amb la càmera a punt de disparar.
Que no sabeu on són els jardins de la Muralla? Ho teniu fàcil: us situeu al jardí de la Infància i feu el petit esforç de pujar les escales que trobareu al fons.
Darrera actualització ( Dilluns, 2 de juliol del 2012 02:00 )
Publicat a