4 de febr. 2013


La UdG demana menys marge per als cotxes al Barri Vell

Els veïns del barri de les Pedreres tindran 142 places de pagament reduït per aparcar a tocar de casa

L'Ajuntament de Girona confia que la fi de la gratuïtat i la zona verda milloraran la mobilitat

Els cotxes que accedeixen al campus del Barri Vell de la UdG, al barri de les Pedreres, aparquen allà on troben espai. La imatge és de dilluns. Foto: MANEL LLADÓ.
1
La Universitat de Girona (UdG) demana menys marge per als cotxes al campus del Barri Vell. “Hi ha moltes ciutats com Roma, Praga, Budapest o Barcelona on no pots entrar al centre amb cotxe. A Girona, pots arribar fins al pas de la porta”, reconeix Lluís Albó, el vicerector de campus i infraestructures de la UdG.
Albó és un dels integrants de la comissió bilateral UdG-Ajuntament que treballa, entre altres coses, per millorar la mobilitat a prop de les facultats de lletres i educació de la UdG. El vicerector sosté que cal buscar “solucions que vagin bé a tothom”, però que com més aparcaments hi ha, diu, “més se'n necessiten”.
No és un problema d'ara, però veïns del barri de les Pedreres han reiterat recentment les queixes a l'Ajuntament, segons ha dit el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana de Girona, Jordi Fàbrega, a l'ACN.
Un mínim de dos anys
La presidenta de l'associació de veïns del barri de les Pedreres, Pilar Adroher, recorda que van pactar amb l'Ajuntament que hi hagués zones verdes “un mínim de dos anys com a pla pilot”, explica. Adroher espera que avanci el procés ja que de dilluns a divendres els veïns ho tenen molt difícil per aparcar a fora al carrer. “La situació és horrorosa”.
Per la seva banda, el regidor de seguretat, mobilitat i via pública de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, destaca que les 142 places de zona verda de les Pedreres estan en procés de contractació. “Aquesta zona verda facilitarà que els residents puguin aparcar a un preu econòmic [0,25 euros al dia]. Els no residents hauran de pagar una mica més. Serà per dissuadir que no aparquin tan a prop”, destaca Alcalà.
Els que no haurien d'aparcar tan a prop, segons Alcalà, són els estudiants de la UdG. Cada dia, els alumnes aparquen allà on hi ha espai, sigui o no sigui una plaça habilitada.
El vicerector de la UdG, Lluís Albó, explica que fa dos anys els estudiants de la facultat d'Educació i Psicologia es van traslladar a l'antic edifici del Seminari. I els problemes (i la revitalització) del barri han crescut alhora. “El Barri Vell estava mort i la Universitat ha contribuït a donar-hi vida. Abans de l'arribada d'Educació, hi havia 1.000 estudiants i ara n'hi ha més de 3.500 a banda del personal d'administració i serveis (PAS) i els professors”.
Cent vint places
Després de tancar l'accés lliure en un dels espais del passeig fora Muralla, fa més d'un any, el personal de la UdG té 120 places al campus. La UdG, a més, ofereix un servei gratuït de dilluns a divendres de cinquanta bicicletes, que cedeix l'Ajuntament i que es reparen dins el projecte Ecosol de Càritas.

LA XIFRA

120

places
són les que estan reservades a la Universitat de Girona (UdG) per al seu personal al campus del Barri Vell.

LA FRASE

Hi ha moltes ciutats on no pots entrar al centre amb cotxe. A Girona, pots arribar fins a la porta
Lluís Albó
VICERECTOR DE CAMPUS I INFRAESTRUCTURES DE LA UDG

Compartir cotxe permet disposar de quatre places

Un cotxe, aparcat al passeig Fora Muralla, a prop del campus del Barri Vell de la UdG. Foto: M. LLADÓ.
1
Tant a la UdG (quatre places a l'aparcament fora muralla) com a la ciutat (dues a la Devesa) s'ha estès el programa Fesedit, que permet tenir plaça de pàrquing per a aquells que comparteixen cotxe.

Set carrers amb 0,25 euros el dia i 1,50 euros la setmana per als veïns

Després que els veïns de Sant Narcís ho descartessin en una consulta, els barris de les Pedreres (142) i Güell-Devesa (520) seran els primers de tenir zona verda. La zona verda, segons havia informat l'Ajuntament, tindrà un cost de 0,25 euros el dia i un màxim d'1,50 euros la setmana per als veïns. A les Pedreres, els set carrers verds seran: Canigó, Pirineu, Bellavista, Terç de Miquelets, Prat de la Riba, Isabel la Católica i passeig Fora Muralla.

Els avantatges del transport en autobús: 380 viatges a 100 euros

L'Oficina Verda de la UdG fomenta l'ús del transport públic i els estudiants poden disposar, si ho desitgen, d'un abonament anual: pagant 100 euros, hi ha la possibilitat de fer 380 viatges a l'any. És el programaVine a la UdG amb bus. La UdG ha establert el límit de 380 viatges per als busos de l'empresa Transports Municipals del Gironès (TMB). Aquest curs 1.200 estudiants tenen aquest abonament. Des de l'1 de gener, el bitllet senzill val 1,40 euros.