2 d’abr. 2013


Girona instal·larà dos nous ascensors al Barri Vell

El pla de planejament preveu la col·locació d'aparells a la Casa Pastors i a la placeta del Correu Vell

L'Ajuntament vol facilitar els trajectes a peu i disminuir el transport en cotxe a la UdG

Una imatge de l'ascensor municipal de la Pujada de Sant Martí, a prop de la seu de la Diputació, al Barri Vell de Girona. Foto: JOAN SABATER.
1
L'Ajuntament de Girona preveu instal·lar dos ascensors al Barri Vell per millorar l'accessibilitat i facilitar els trajectes a peu. L'àrea d'Urbanisme ha inclòs en el seu pla de planejament la instal·lació de dos aparells, l'un a la Casa Pastors, antiga seu de l'Audiència de Girona, i l'altre a la placeta del Correu Vell, a tocar del carrer de la Força. “Volem facilitar recorreguts a peu i instal·lar ascensors públics, integrats als edificis, per mantenir la vida al Barri Vell, i que no només hi hagi estudiants i turistes”, explica l'arquitecta municipal del Barri Vell de l'Ajuntament de Girona, Rosa Maria Cànovas.
Els ascensors haurien de permetre, segons Cànovas, que estudiants de la Universitat de Girona (UdG) evitessin el desplaçament en cotxe fins al campus del Barri Vell, que sol estar ple de vehicles, ja sigui ben aparcats o allà on sigui. A més, l'aparell ajudaria a evitar el col·lapse al nucli històric, segons explica l'arquitecta, que també és membre de la comissió de Patrimoni de la Generalitat. “Crec que és molt important mantenir la vida al Barri Vell. Un centre històric no pot ser només dels estudiants i dels turistes. Hi ha d'haver equilibri [...]. Hi ha alguna ciutat de l'Estat abandonada quan no hi ha activitat acadèmica. Per això hem d'ajudar la gent a moure's perquè ja hi ha problemes amb els cotxes.”
Plantejament global
La responsable de Patrimoni explica que Girona ha de fer “un plantejament global”. “El que volem fer és pensar de manera estratègica. Els ascensors faciliten les coses a la gent gran, als estudiants i a gent amb dificultats. Per exemple, un aparell en un edifici permet saltar el desnivell de la ciutat i anar fent recorreguts a peu.”
L'arquitecta municipal del Barri Vell recorda que ciutats amb conjunt històric artístic com ara Toledo i Lleida han instal·lat, amb bon resultat, ascensors al nucli antic. Cànovas destaca que el pla especial del Barri Vell hauria d'incloure la possibilitat d'arribar a acords amb veïns o entitats per millorar la mobilitat. “Qui no et diu que, per exemple, i m'ho invento, al Jardí de la Infància [sobre el refugi antiaeri], puguem posar un ascensor de vidre i que la gent gran el pugui agafar i pujar fins al passeig [de Fora Muralla].”
Escales mecàniques, no
L'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament ha descartat instal·lar escales mecàniques. L'arquitecta explica que requereixen molt més espai que els ascensors, dificulten la “integració estètica” i obliguen a invertir més diners en el manteniment. “El manteniment és força més important [car] que el dels ascensors”, assenyala Cànovas.
A banda dels ascensors, l'àrea de Mobilitat, Via Pública i Seguretat de l'Ajuntament de Girona preveu que hi hagi una àrea verda d'aparcament al barri de les Pedreres, a prop de la UdG, amb preferència per als veïns i que també podria dissuadir la ciutadania d'aparcar-hi perquè les 142 places previstes, distribuïdes en set carrers, ja no serien gratuïtes.

LA FRASE

Els ascensors faciliten les coses
a la gent gran, als estudiants i a persones amb dificultats
Rosa Maria Cànovas
ARQUITECTA DEL BARRI VELLI CAP DE PATRIMONI DE GIRONA

LA XIFRA

4
plantes
d'altura permet estalviar l'ascensor de la pujada de Sant Martí, a prop de la Diputació de Girona.

La “prova pilot” de fa deu anys

Els ascensors que vol instal·lar l'Ajuntament de Girona seran similars a un que ja existeix a la pujada de Sant Martí, a prop de la seu de la Diputació. L'Ajuntament el va instal·lar fa uns deu anys, explica Rosa Maria Cànovas, “com a prova pilot, com a experiment”. La cap de Llicències, Disciplina Urbanística i Patrimoni Arquitectònic i Paisatge de Girona considera que l'aparell permet evitar els escalons durant molts metres. “És una zona amb molt de desnivell i permet pujar quatre plantes d'altura [fins a la plaça Federico Fellini]”. Els veïns i els que no són veïns poden utilitzar l'ascensor tot el dia (de les 8 del matí a les 8 del vespre), encara que a la nit sols hi tenen accés els habitants dels blocs de la plaça.
Els carrers propers a l'ascensor permeten constatar l'ampli desnivell d'aquest sector del Barri Vell de Girona. Així, per fer el trajecte entre el carrer de la Llebre, que passa pel costat de la plaça Fellini, i el carrer Portal Nou, cal pujar més de cent escalons entre la part baixa i la part alta del nucli antic.