24 d’ag. 2013


Girona aprovarà al setembre el pla especial de les Pedreres

El document establirà les actuacions prioritàries i marcarà el full de ruta per recuperar un espai natural que ocupa 150 hectàrees

Aquest estiu s'ha fet una neteja a fons al sector del Calvari per millorar tota la zona

Un vista de l'espai natural de les Pedreres, amb la zona del Calvari, que s'ha netejat aquest estiu Foto: D.V.
1
El pla indicarà quins usos seran restringits i les accions a seguir
El parc del paratge natural de les Pedreres de Girona tindrà el seu full de ruta a partir del mes de setembre. L'equip de govern municipal està ultimant la redacció del pla especial d'aquest espai natural de més de 150 hectàrees i està previst que es porti a aprovació en el ple del setembre.
Es tracta d'un pla especial que ha de fixar les polítiques a seguir en aquest gran parc a tocar de la zona urbana, enclavat entre la vall de Sant Daniel, el Barri Vell i Torre Gironina al nord, i amb la carretera de Sant Feliu i el cementiri al sud. És una de les peces clau perquè la capital gironina formi l'anella verda a la ciutat, que ha de permetre tot un recorregut circular al voltant de Girona enllaçant espais naturals.
El pla especial determinarà les actuacions en fases, però el plantejament genèric és recuperar el gran espai natural en zona periurbana perquè s'hi puguin fer excursions que permetin a la ciutadania descobrir aquest espai que molts gironins no coneixen. El parc es convertirà, amb les accions que s'hi desenvolupin, en la porta d'entrada cap a l'espai natural de les Gavarres.
El pla especial preveu que es puguin recuperar camins, senyalitzar rutes i promoure l'activitat de turisme natural. El document també servirà per establir quins usos hi quedaran prohibits, fixant-se en les necessitats de la rica fauna i flora que hi ha en tot aquest sector natural.
Neteja aquest estiu
El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, va assenyalar que, mentre s'espera que s'aprovi el pla al mes de setembre, ja s'han fet les primeres actuacions prèvies a la zona per iniciar el canvi d'aquest sector. “Hem fet una neteja a fons de tot el sector del Calvari”, va explicar Ribas.
Les propostes que recull el pla especial s'acompanyaran d'accions per promoure el turisme natural en aquest paratge, que és molt proper a la zona urbana però que ha anat quedant lluny en la mentalitat dels gironins. Aquestes accions seguiran el model que s'ha creat per al mirador de la O i la vall de Sant Daniel.

Molt reivindicat pels veïns

El pla especial de les Pedreres és una de les reclamacions històriques i bàsiques que fan els veïns del barri. Consideren vital actuacions perquè s'aturi la degradació que afecta l'espai des de fa anys. Des del pla general del 2000 es preveia l'execució d'un pla especial, però no va ser fins al 2010 quan es van iniciar els tràmits per a la redacció, encara amb el govern tripartit. Ara, amb el govern de CiU, s'ha posat fil a l'agulla i s'acabarà amb el document marc que establirà les línies a seguir en el futur per recuperar el paratge per a la ciutadania i en l'àmbit natural.

Neteja de 60 tones al Polvorí fa uns tres anys

L'espai del Polvorí es manté en bon estat Foto: D.V.
1
El pla Zapatero va servir ara fa tres anys per netejar tota la zona del Polvorí. Es van treure fins a 60 tones de deixalles del sector i es va barrar el pas cap als barris de Font de la Pólvora i Vila-roja.

La riquesa en ocells i plantes

L'espai té també una importància cabdal des del punt de vista natural, ja que s'hi poden trobar algunes espècies singulars i escasses. És el cas, per exemple, de les plantes de sòl calcícola o els ocells i rèptils rupícoles. El gran espai està format també per antigues grans àrees agrícoles, ara en bona part abandonades, que s'han anat recuperant en els últims anys amb els acords de custòdia en més de 13 hectàrees. Un altre element patrimonial vital són les pedreres que donen el nom al sector i que amb les actuacions es poden recuperar i fer-les visitables.
Darrera actualització ( Dimarts, 20 d'agost del 2013 02:00 )
Publicat a