3 de des. 2010

Pedres que fan Girona

El nou itinerari La pedra de Girona, que s'està acabant de senyalitzar aquests dies, permetrà a la ciutadania descobrir els espais dels quals va sortir el material per fer alguns dels edificis històrics de la capital gironina. L'Ajuntament, junt amb la Generalitat, ha senyalitzat un recorregut que passa en bona part per l'antic camí de la Ferradura.

La regidora de Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, va subratllar que aquesta ruta turística “és una bona opció per trepitjar el territori i pot ser una bona oferta per a gent de fora per conèixer la ciutat des d'un altre punt de vista”. Un dels punts d'entrada a l'itinerari és a la meitat de la pujada al barri de Torre Gironella o des del carrer Bellavista, on hi ha l'accés a una de les antigues pedreres en desús des de fa molts anys. El regidor de Medi Natural, Ponç Feliu, ha explicat que l'actuació ha consistit “en el desbrossament de tot l'espai que estava ple de vegetació, deixant només plantes autòctones i fent possible la visió de les antigues pedreres”. També s'ha aprofitat per arranjar i netejar uns espais d'horts que hi havia en aquest sector. Des d'aquest espai s'obté una visió nova sobre la ciutat, amb les efígies tradicionals de la Catedral i Sant Feliu al fons, però des d'una perspectiva diferent. Així mateix ho veia Joan Carles Vilalta, director general de Turisme en funcions, que va destacar “l'aposta en els últims anys per Girona, perquè és una ciutat amb gran potencial turístic que encara no ensenyem prou”. Els projectes per potenciar el vessant gastronòmic i comercial han marcat els eixos en els últims anys sobre el turisme a la capital gironina.

La senyalització de la ruta ha consistit en la col·locació de diverses planxes d'acer que destaquen elements com ara roques en què és fàcil observar fòssils i nummulits, una de les característiques més conegudes de la pedra de Girona. L'acció també ha servit perquè es polissin unes pedres i es transformin en seients per als passejants que facin la ruta. Precisament, diumenge passat uns 150 veïns van estrenar el recorregut La pedra de Girona. L'adequació d'aquests camins al sector de les Pedreres també formarà part en un futur del pla especial que redacta ara l'equip de govern, amb la voluntat que tot el sector es converteixi en el nou gran pulmó verd de la ciutat. Durant el recorregut, Alsina va dir que “la ruta permet veure de primera mà com els forats fets a les pedreres de Girona es van transformar en edificis i espais de la ciutat”, alguns dels quals encara són icones reconegudes de la ciutat.

(Noticia publicada avui al Punt Diari)