Un llibre recull 32 testimonis de gironins que expliquen la visió del seu barri. Són 32 representants veïnals, un de cada barri de Girona, que exposen la relació del seu barri amb la ciutat. Hi ha punts de vista crítics, reivindicatius, històrics, identitaris i, fins i tot, poètics. Tots, però, demostren la seva estima per Girona. El llibre es titula 32 veus que fan ciutat i es va presentar ahir al vespre al centre cultural La Mercè.
La publicació està editada per l'Ajuntament de Girona amb el suport de la Diputació de Girona i realitzat per Cristina Masanés amb fotografies de Cristina Oliver. El llibre comença amb un pròleg de l'alcaldessa, Anna Pagans, que recorda que viure en una ciutat és fer-ho de manera col·lectiva, compartint coses i exigint. I remarca que "per desenvolupar ambdues accions probablement no hi hagi res millor que organitzar-se conjuntament, és a dir, associar-se". També hi ha un escrit del tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes i Joventut, Miquel Poch, i una presentació que va a càrrec de Josep Matas. També hi ha una introducció de l'autora que es declara visitant incondicional de la ciutat i "usuària dels seus serveis i la seva programació cultural" i explica que el llibre conté un relat de la història on molts barris van haver de lluitar per créixer i aconseguir els serveis que no tenien. Obra les 32 entrevistes als representants veïnals un breu escrit de Narcís Comadira titulat la Girona dels barris.
Per evitar suspicàcies, el llibre recorre les visions de cada barri per ordre alfabètic. I cadascun una frase que els defineix. Així el primer barri és "L'Avellaneda. La Girona del sud" i el darrer és "Vista Alegre- Carme. A peu a tot arreu".
Hi ha Ballesteries, el Barri Vell, els Blocs de Fontajau, Campdorà, Can Gibert, Devesa- Güell, Domeny i Taialà, l'Eixample, font de la Pólvora, Fontajau- Xavier Cugat, Germans Sàbat, Grup Sant Daniel, Habitatges Barceló, Mas Catofa, Mas Ramada, Mercadal, Montilivi, Montjuïc, Les Pedreres (pàgines 90 a 93), Pla de Palau, Pont Major, Pujada de la Torrassa, la Rambla, Sant Daniel, Sant Feliu, Sant Narcís, Sant Ponç, Santa Egènia. Torre de Taialà, i Torre Gironella.
Hi ha un sector de barris que aprofiten la publicació per reivindicar-se. És el cas del Grup Sant Daniel, al sector Est, on es recorda que "nosaltres també existim", Mas Ramada, també al sector est. "Un barri invisible", les Pedreres: "Cent vint obstacles", o Sant Narcís: "La veu crítica". Altres destaquen la identitat que els ha enfortit o l'apunt que els fa ser singulars i que els permet treure pit. És el cas Campdorà, que indica que hi ha "Molt terreny i pocs veïns", l'Eixample: "Comerç i serveis", Germans Sàbat: "227 cases fan un poble", Mas Catofa, al marge esquerra del Ter: "Un barri de cases baixes", Mercadal: "A prop de tot", Montilivi: "Activisme de barri", Montjuïc "Un barri amb vistes", Sant Daniel: "Verd a cinc minuts del centre", Pujada de la torrassa: " Un barri família" o Santa Eugènia: "Identitat a tota prova". També n'hi ha que esmenten la seva situació geogràfica. Ballesteries assenyala que són "Artesans a vora l'Onyar", Blocs de Fontajau esmenta que estan en un punt "Amb vistes al Ter", Habitatges Barceló: "On la ciutat acaba", Pont Major: "la porta nord de la ciutat" o Sant Ponç: "La vida vora el riu", entre d'altres.
Publicat al Diari de Girona
31-5-2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada