23 de maig 2011

Resultats de les eleccions municipals a les comarques gironines

Aquestes eleccions han estat molt positives per a CiU a les comarques gironines, seguint la tònica d'arreu de Catalunya, perquè ha aconseguit una victòria històrica a la ciutat de Girona i majories absolutes en algunes de les poblacions més importants, com ara a Figueres, Banyoles, Ripoll i Puigcerdà. CiU també ha pogut recuperar el pòdium de formació més votada en localitats com ara Salt, Olot, Roses, Castell-Platja d'Aro, Castelló d'Empúries i Sant Feliu de Guíxols. En total, la federació té la majoria absoluta en 101 poblacions de la demarcació de Girona i la relativa, en 26, amb un total de 920 regidors. Un dels pocs llocs on CiU ha tingut una davallada important respecte del 2007 és Lloret de Mar, on ha passat d'11 regidors a 7, en favor de la nova formació Millor, que ha obtingut 6 regidors, un ascens meteòric si es té en compte que fins ara no tenia representació.

El PSC ha perdut la posició dominant en les principals ciutats on la tenia fins ara, i tan sols manté la primera posició a Palafrugell i Palamós, malgrat que el seu futur depèn dels possibles pactes. Els socialistes aconsegueixen majoria absoluta en 25 poblacions gironines i relativa en 8, amb un total de 354 regidors obtinguts.

La davallada general d'ERC arreu de Catalunya s'ha detectat en punts concrets, clarament a Girona, on ha desaparegut de l'Ajuntament, o a Figueres (de 6 a 2 regidors), però aquestes pèrdues es veuen en certa manera compensades pels resultats en poblacions mitjanes i petites, on Esquerra passa al davant del PSC en majories absolutes i en nombre de regidors, 32 i 363, respectivament. La força ha aguantat bé en alguns llocs on governava, com a la Bisbal d'Empordà, on és la llista més votada, i a Palafrugell, on repeteix en nombre de regidors.

La gran entrada en l'escenari municipal és la de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), que de no tenir gairebé cap regidor ha passat a aconseguir-ne 20, amb resultats extraordinaris a Girona (3). També, el PP ha augmentat de manera notable, de 19 regidors el 2007 a 39, però sense cap alcaldia. I la Plataforma per Catalunya irromp amb 7 regidors, en poblacions com Olot, Palafrugell, Ripoll o Salt.

Ahir van votar a la demarcació 286.606 persones i l'abstenció va ser del 41,89 per cent, gairebé tres punts més que fa quatre anys.

Publicat a
El Punt Comarques Gironines 23-05-2011