12 de març 2014


Proposen fer a les Pedreres de Girona una anella verda

Els veïns volen que al futur parc s'hi faci un itinerari circular de 4 quilòmetres ben enllaçat amb la ciutat

L'associació ho ha presentat com al·legació al pla especial que tramita el consistori

.
1
L'associació de veïns del barri de les Pedreres-Fora Muralla de Girona ha presentat una proposta al consistori per a la creació d'un itinerari circular, de quatre quilòmetres, que volti el futur parc. La proposta dels veïns, elaborada per l'arquitecte especialitzat en arquitectura del paisatge Martí Franch –responsable, entre d'altres projectes, de la recuperació del paratge de Tudela al Cap de Creus–, vol enllaçar diversos dels atractius històrics i naturals de la zona. Són espais com ara les pedreres, les fortificacions, les ermites, les fonts i elements com la torre Alfons XII, els polvorins, la cisterna del convent dels Caputxins, la mina d'aigua...
La presidenta de l'entitat, Pilar Adroher, explica que el recorregut previst permetrà gaudir de vistes panoràmiques sobre la ciutat, Sant Daniel, les Gavarres... i que el grau de dificultat és baix perquè el desnivell entre el punt més alt i més baix és només d'uns 35 metres.
Per l'interior de l'anella s'han previst també alguns itineraris alternatius, com un que recorre la carena. A l'exterior, diversos itineraris d'entrada connecten la ciutat i el territori de l'entorn amb el parc per tal que s'integri i evitar l'aïllament del parc. Els anomenen “les portes d'accés al parc”, i surten de llocs com el campus de la UdG, al Barri Vell, el passeig Arqueològic, la vall de Sant Daniel, els jardins fora muralla, Vista Alegre o la font de la Pólvora.
L'entitat veïnal sosté que la creació del circuit tindria un cost d'execució baix, ja que molts camins ja existeixen i d'altres només s'han de dignificar i assenyalar. Hi ha alguns trams, però, que són en propietats privades, fet que obligaria a pactar el pas amb els propietaris.
Les demandes veïnals
La proposta l'han presentat en forma d'al·legació a l pla especial de les Pedreres, que tramita l'Ajuntament. Adroher assegura que en general ja els agrada el pla especial tal com s'ha redactat, però demanen més concreció en el contingut del parc –d'aquí la proposta de l'anella– i millorar o afegir-hi altres qüestions com ara un pla de prevenció d'incendis, promoure la neteja de l'entorn de les barraques i altres edificacions il·legals, afegir al pla d'etapes més concreció en les dates d'execució i la creació d'una comissió gestora que faci el seguiment del desenvolupament del pla especial.

LA XIFRA

100
minuts,
és a dir, una hora i quaranta minuts, és el temps calculat que es tardarà de mitjana a fer el recorregut.

L'acció urbanística i social, alhora

Els veïns de les Pedreres no volen ni sentir a parlar de desenvolupar el parc un cop s'hagi resolt la problemàtica social que hi ha al sector, amb 41 edificacions il·legals 139 persones vivint-hi. La seva petició és que les dues accions, la territorial o de millora i dignificació del sector, es desenvolupi de manera paral·lela amb l'actuació social que el govern de la ciutat admet que haurà d'emprendre. Des de l'entitat reclamen, també, que mentre aquestes persones continuïn vivint als habitatges se'ls exigeixi el mateix que a la resta de ciutadans de la ciutat, pel que fa a mantenir nets els terrenys que ocupen i per evitar abocaments i altres comportaments insalubres.

EL PUNT DIARI