12 de març 2014


Els veïns demanen un passeig panoràmic a les Pedreres

Les al·legacions dels veïns reclamen neteja de les parcel·les, evitar el risc d'incendi i rehabilitar les antigues pedreres

12.03.2014 | 16:12
L´Associació de Veïns de les Pedreres- Fora Muralla ha presentat un document d´al·legacions al Pla Especial del sector impulsat per l´Ajuntament de Girona on demana la creació d´un itinerari que funcioni a l´estil d´una anella i que permetria recuperar diferents camins i elements patrimonials quasi oblidats entre la malesa vegetal. La proposta generaria un passeig panoràmic que envoltaria la muntanya i tindria un centre d´interpretació del Parc de les Pedreres entre els Jardins de Fora Muralla i el Centre Cultural la Mercè.

El document d´al·legacions és «positiu i constructiu», apunta la presidenta de l´Associació de Veïns, Pilar Adroher. De fet, segons la representant veïnal, la principal reivindicació és bastant econòmica i senzilla de realitzar. Es tracta de crear un itinerari circular a tota la muntanya que s´ha batejat com «Anella de les Pedreres». Aquesta ruta té, en part, el camí fet però s´haurien d´arranjar i netejar diverses parts, sobretot al costat més encarat al sector Est i també el més proper a Sant Daniel. Un cop tot el camí estigués recuperat, se senyalitzaria i promocionaria com el que havia estat ja en el passat: un parc més de la ciutat.

Portals d´accés 

Aquesta «Anella de les Pedreres» tindria quatre quilòmetres amb poc desnivell perquè s´hi puguessin apropar famílies, ciclistes i corredors i esdevindria un conjunt de miradors amb diferents perspectives: Montjuïc, Sant Daniel, Sector Est, les Gavarres, Montilivi, el Barri Vell i fins i tot Rocacorba o els Pirineus. Aquesta ruta tindria diversos punts d´accés, que actuarien com a Portals: Vista Alegre, els Jardins de Fora Muralla, el Campus de la UdG, Torre Gironella i el Sector Est, serien els principals. Aquestes portes servirien per unir el Parc amb la resta de la ciutat.

El projecte d'«anella de les Pedreres»


La idea és del gabinet d´arquitectura EMF de Martí Franch, guanyador de premis en l´àmbit estatal, europeu i mundial. L´itinerari serviria per redescobrir elements patrimonials com la torre d´Alfons XII, la cisterna del convent dels Caputxins, l´ermita del Calvari, les mines d´Aigua, la muntanya de la O, els Polvorins i diverses fonts.

Malgrat que les al·legacions no reclamen explícitament la protecció d´aquests elements, Glòria Pons, vocal de l´Associació, afirma que demanaran que es catalogin algunes construccions pel seu interès històric. Ara per ara, només hi ha protegida la torre d´Alfons XII. També es vol recuperar la imatge de les tres antigues pedreres. Ara mateix només la d´Anglada, a sota de la torre és visitable. Una altra està dins d´una finca particular i la tercera ha quedat amagada entre edificacions il·legals i instal·lacions amb bestiar.

La ruta inclouria camins que es creuarien per generar una xarxa de vies verdes. Un d´aquest seria el passeig de la cornissa que enllaçaria les parts més altes de la zona des de Torre Gironella fins al sector Est.

A banda d´aquesta anella panoràmica, les al·legacions també demanen mesures contra el risc d´incendis, creant franges de seguretat. Es tracta d´una preocupació veïnal permanent en un barri que cada any pateix diferents focs per les característiques forestals que té i perquè durant anys hi ha hagut excés de vegetació i activitats no permeses.

L´ocupació d´espai públic 

L´entitat reclama que les accions de les al·legacions es tirin endavant amb independència de les actuacions i trasllats que l´Ajuntament iniciï amb els residents que ocupen espais públics desordenadament. «Només demanem a l´Ajuntament que tracti aquests ciutadans com ho fa amb els de la resta de la ciutat», indica la presidenta. Això vol dir que tinguin el seu espai net i hi hagi les mateixes normes de convivència.
DIARI DE GIRONA