18 de març 2014


Girona instal·la una placa per recordar Carles Rahola

Puigdemont ha subratllat que «tenim el deure de mantener la memoria i restituir el bon nom de l'intel·lectual gironí»

15.03.2014 | 17:12
Girona instal·la una placa per recordar Carles Rahola
Girona instal·la una placa per recordar Carles Rahola 
Girona ha commemorat aquest dissabte el 75è aniversari de l'afusellament de Carles Rahola amb la descoberta d'una placa en record seu als Jardins de la Infància que recull un paràgraf de l'article 'Refugis i jardins' que l'intel·lectual gironí va publicar al diari l'Autonomista el 8 de febrer del 1938. Rahola va morir la matinada del 15 de març de 1939 afusellat per les tropes franquistes al cementiri de Girona. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, ha ressaltat que els gironins tenen "el deure de mantenir la memòria, esmenar el crim i restituir el bon nom de Carles Rahola" i el conseller de Territori, Santi Vila, ha assegurat que caldria recordar més els defensors de la democràcia.
L'acte de commemoració ha estat presidit per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i ha comptat amb la presència dels regidors de l'equip de govern, els portaveus dels grups municipals del consistori i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Els alumnes de l'Institut Carles Rahola han aprofitat l'esdeveniment per llegir l'article 'Refugis i jardins' que el mateix Rahola va publicar el 8 de febrer de 1938 al diari 'L'Autonomista'. Una publicació que va ser fundada pel germà de Carles Rahola, Darius Rahola.
Durant els parlaments, el batlle de la ciutat ha subratllat que l'afusellament de l'articulista gironí és "un crim contra la humanitat que no oblidarem mai". "Davant d'això, els gironins d'avui que som hereus de totes aquelles tensions que es van viure a la ciutat i al país en general tenim el deure de mantenir la seva memòria, esmenar el crim i restituir el bon nom de Carles Rahola i de tants altres com ell", ha assegurat.
D'altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha subratllat que caldria recordar més totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia. " Quan alguns, aprofitant el context tant difícil d'extremes dificultats i de creixement de les desigualtats desconfien de la democràcia, que tant estimava Carles Rahola, els hi hauríem de recordar que gràcies aquesta democràcia hem aconseguit viure en convivència, en progrés i llibertat" ha explicat.
Finalment, la néta de Carles Rahola, Rosa Ros, ha comentat que la Girona "fosca i grisa" que va ser tant potent per el seu avi, es va convertir en una ciutat "tremendament ofegadora" per a ella després d'aquells fets.
L'article escollit de Rahola 'Refugis i jardins', parla sobre la construcció del refugi al Jardí de la Infància, motiu pel qual s'ha escollit aquest lloc emblemàtic per dur a terme aquest acte de record. El descobriment de la placa commemorativa es suma a l'ofrena floral que es va realitzar ahir, divendres al vespre, davant del monòlit dedicat a Rahola a la Rambla de la Llibertat. Després de l'ofrena, els assistents van poder escoltar una breu actuació musical i van participar en una encesa d'espelmes per recordar la figura d'aquest conegut gironí, que va néixer a Cadaqués el 28 de juny de 1881 tot i que es va traslladar amb la família a Girona quan tenia tres anys. Rahola va morir assassinat pel règim franquista a la tàpia del cementiri de Girona el 15 de març de 1939, abans de fer 58 anys, i tot just un mes i onze dies després de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.