18 de març 2014


Tallers improvisats a les Pedreres

Almenys cinc punts de la muntanya s'han convertit en un lloc permanent on es reparen o es desballesten vehicles

17.03.2014 | 07:18
Tallers improvisats a les Pedreres
Tallers improvisats a les Pedreres
Una passejada pels camins de la part alta de la muntanya de les Pedreres de Girona permet detectar almenys cinc punts on des de fa temps es poden veure vehicles mig desmuntats. A alguns els falta només alguna roda. A d'altres, s'hi troben a faltar diverses peces. I n'hi ha que fins i tot han quedat en una carcassa.
Normalment es tracta de cotxes, però també hi ha rulots. En alguna de les parcel·les se sol veure persones que fan reparacions. Altres cotxes, però, fa mesos que estan abandonats. N'hi ha molt a prop del Pirulí i també del camí que connecta els Polvorins amb l'ermita del Calvari. En algunes parcel·les es poden veure munts de peces de cotxe apilonades, a vegades barrejats amb deixalles de tota mena.
Tot això es produeix en paral·lel a dos fets. Per una banda, l'Ajuntament de Girona ha iniciat els tràmits per impulsar un Pla Especial que serveixi per recuperar la muntanya de les Pedreres. Això hauria de suposar, a la llarga, que totes les edificacions que ocupen sòl públic il·legalment hagin de ser enderrocades i els seus habitants, traslladats. En paral·lel, l'Associació de Veïns de les Pedreres-Fora Muralla ha demanat a l'Ajuntament la creació d'una anella verda per convertir-la en un passeig pano?ràmic de quatre quilòmetres. Una part del camí passa precisament per aquestes finques convertides en tallers improvisats. Un altre tram, per senders col·lapsats de vegetació. L'Associació no s'ha volgut involucrar en la tasca que ha de tirar endavant el consistori amb els habitants d'aquests immobles, però sí que ha demanat a l'Ajuntament que els faci complir les normatives de convivència i civisme com a la resta de la ciutat. Entre altres aspectes, això significa que tinguin l'espai net.
Diàleg amb els afectats
Algunes d'aquestes construccions fa pràcticament quaranta anys que estan establertes a la muntanya i el plantejament de l'Ajuntament ha posat en alerta els seus habitants, que consideren que hi tenen uns drets adquirits. Des d'un primer moment, l'Ajuntament ha assenyalat que hi haurà diàleg amb els afectats i que ningú es quedarà sense sostre. El pla preveu el futur trasllat dels prop de 140 veïns que viuen en la quarantena d'habitatges situats en sòl públic. Algunes finques hi han incorporat també estables. Una d'aquestes impedeix l'accés a una de les tres antigues pedreres, una activitat que va servir per donar nom a la muntanya. Amb el pas del temps, només n'ha quedat una de visitable. Els veïns voldrien que les altres dues es recuperessin per a la memòria històrica del barri. Juntament amb la torre d'Alfons XII, l'ermita del Calvari, els Polvorins, el Pirulí, la mina d'aigua o el dipòsit dels Caputxins permetrien crear un paratge, amb una combinació de vegetació, patrimoni i vistes panoràmiques, únic a la ciutat.